Naamloos 1
   
 

1
HTML5, CSS3 and jQuery Navigation menu
1
Naamloos 1
   
 
      wisselexposities
      Biesbosch 75 jaar bevrijd
      Thema avond Biesbosch 75 jaar bevrijd
 

Verbroedering in verwondering

Toen Paul Peet (1940) , een tiental jaren geleden, in aanraking kwam met het werk van Rinus van der Neut, voelde hij meteen al een wonderlijke verbondenheid. Dit vond plaats in de woning van Rinus en Lizzy aan de Werkensedijk te Werkendam. Rinus was daar niet meer bij. In 1910 zag hij het levenslicht en in 1999 ging zijn 'kaarsje' uit, 89 jaar oud. Door het omvangrijke oeuvre van Rinus en daarbij tot de verbeelding sprekende verhalen, van zijn geliefden, over zijn leven en innerlijke gedrevenheid, nam zijn authentieke persoonlijkheid in toenemende mate vastere vormen aan. Rinus was een kunstenaar waar Paul zich steeds meer verbonden mee voelde. Rinus passie, zijn liefdevolle verwondering voor de natuur, zijn eigenwijsheid, de zoektocht naar zichzelf in zijn werk en zijn romantisch avontuurlijk leven, sprak zeer tot Paul's verbeelding.

Het was voor Paul Peet dan ook helemaal geen probleem toen Klaas Rienks, lid van de Advies Raad Kunst van de voormalige gemeente Werkendam, voorstelde om de directie van het Biesbosch MuseumEiland te benaderen met het verzoek om een tentoonstelling van beider werk te organiseren. Het werk van Rinus van der Neut en Paul Peet, geÏnspireerd door het wonderschone oerlandschap van Biesbosch en uiterwaarden, heeft kennelijk bij Paul, een geestelijke verbroedering tot stand gebracht, terwijl er nooit een fysieke ontmoeting heeft mogen plaats vinden.
Maar het mystieke, de heimwee naar wat is geweest maar vooral ook de kracht en speelsheid van de natuur, die elke dag de mensheid veel vreugde en zingeving mag geven, bracht hun geesten samen. Door getuige te mogen zijn en gedrevenheid in liefde voor de wonderbaarlijke schepping, hebben beide schilders hun verantwoording voor hun bestaan zichtbaar mogen maken.

De schilderijententoonstelling is te zien in het Biesboschmuseum van 2-7-2019 tot 31-08-2019.

Biesbosch MuseumEiland
Hilweg 2 / 4251 MT Werkendam

1

@ 2016 Biesbosch MuseumEiland Werkendam

 
Naamloos 2
  over het museum


te zien en te doen


museum

biesbosch beleving

museumEiland

buitenmuseum

collectie

rondvaarten

fietsverhuur

wandelroutes

huwelijk

groepsarrangementen

vergaderen

bezoekersinfo


adres

openingstijden

prijzen

wisselexposities

spelregels

kinderfeest

eten en drinken


speel en leer


schoolprogramma

biesbosch beleving

plantenquiz

geheugenspel

steun ons


sponsors

vrienden

anbistatus

nieuws