Let op: Rijkswaterstaat werkt aan de wegen rondom de Biesbosch. Dit kan tot vertragingen leiden. Je kunt het beste de reistijd checken via Google Maps en kijk voor de meest actuele situatie op de website van Rijkswaterstaat.

CrossingEiland

Crossingtocht

Aan het einde van de oorlog speelde de Biesbosch een uiterst belangrijke rol in het verloop van de bevrijding. De spionagegroep Albrecht organiseerde koerierslijnen door de Biesbosch die crossings genoemd werden. Bij de overtochten werden belangrijke berichten of personen overgezet. Ook werden er medicijnen mee terug genomen.

Over deze expositie:

Startdatum: 15 september 2024
Einddatum: 15 september 2024

Het georganiseerde crossingswerk werd verricht door 21 mensen, die met elkaar ongeveer 374 crossings gemaakt hebben. Vaak waren ze 4 nachten per week in touw met deze gevaarlijke tochten, waarbij de kans op ontdekking door de Duitsers groot was. Niet elke crossing is gelukt en soms was men genoodzaakt terug te keren.

Twee motorschepen, die ondergedoken lagen in de Biesbosch (eerst in het Gat van Lijnoorden bij de Petrushoeve en later bij het Brugje van St. Jan), werden in beslag genomen en ingericht als gevangenenschepen (Martha Jacoba & De 8 Gebroeders). Het distributiekantoor in Hank werd beroofd om aan voedselbonnen te komen. Boeren die op de hoogte waren van de acties zorgden voor aardappels, kool en fruit. Het aantal krijgsgevangenen liep op tot 75.

Ter gelegenheid van de 80-jarige herdenking worden vanaf het museum in de periode september 2024- mei 2025 een aantal crossingtocht georganiseerd. Door de Biesbosch wordt naar het bruggetje van Sint Jan gevaren.