Let op: Rijkswaterstaat werkt aan de wegen rondom de Biesbosch. Dit kan tot vertragingen leiden. Je kunt het beste de reistijd checken via Google Maps en kijk voor de meest actuele situatie op de website van Rijkswaterstaat.

Scholen en Educatie

LeerEiland

Scholen en educatie

Kinderen enthousiast maken voor de natuurlijke, geografische en historische aspecten van de Biesbosch. Dat is een van de doelen van het Biesbosch MuseumEiland.

Daarom organiseren wij voor groepen kinderen educatieve programma’s. In totaal duurt een bezoek twee uur. Na een introfilm van 20 minuten volgt een leuke en leerzame speurtocht door het Biesbosch Museum. De Biesbosch beleving is evenals de speurtocht bij het bezoek inbegrepen.

Ben jij docent in het basis of voortgezet onderwijs en wil je ons bezoeken met jouw klas? Leuk, dat kan! Je kunt hieronder je groep aanmelden voor een bestaand programma.
Voor meer mogelijkheden kan je mailen naar info@biesboschmuseumeiland.nl of bel ons op 0183 504009. We denken graag mee aan een passende educatieve invulling.

Schoolprogramma's

 • Dierenvriendjespad Pannekoek

  Dierenvriendjespad Pannekoek (groep 1, 2, 3)

  Bij dit programma krijgen kinderen een rugzak gevuld met leuke, educatieve opdrachten. Die voeren ze uit in buitenmuseum de Pannekoek. In de opdrachten stellen dieren vragen over de natuur van de Biesbosch. ‘Ik kan heel goed onder water kijken’, zegt de bever bijvoorbeeld. ‘Er is van alles te zien. Wat zie jij?' Zo komen kinderen spelenderwijs met allerlei natuurthema's in aanraking. Tip: dit programma kan ook met individuele groepjes, denk bijvoorbeeld aan een kinderfeestje.

  Periode gehele jaar, van maandag t/m vrijdag.
  Groep maximaal 30 leerlingen (max. 6 leerlingen per rugzakje).
  Begeleiding gidsen, met ouders en leerkrachten ter ondersteuning.
  Kosten € 5,00 per rugzak..

  Ook toegang tot het museum? Extra kosten: € 4,25 p.p.

  Groep aanmelden
 • Bever in de Biesbosch

  Beverpad op de Pannekoek (groep 3, 4, 5)

  Dit programma draait om de bever. Het begint met een speurtocht door de vaste tentoonstelling van het Biesbosch MuseumEiland. Daar leren kinderen alles over de Biesbosch en kunnen ze onder andere een bevervacht aanraken. Daarna gaat de groep naar buiten, het Beverpad op. Hier, in buitenmuseum de Pannekoek, voeren zij allerlei opdrachten uit die te maken hebben met de bever.

  Periode gehele jaar mogelijk van maandag t/m vrijdag.
  Groep maximaal 30 personen.
  Begeleiding 1 begeleider per 5 leerlingen
  Kosten € 5,50 met museumbezoek.
  Groep aanmelden
 • Grienduilen

  Grienduilen (groep 5, 6)

  Dit programma draait om Aaike, wiens dagboek we vonden in de Biesbosch. Het boek is zeker 60 jaar oud! Aaike beschrijft hierin zijn Biesbosch-ervaringen. Hij moest als 12-jarige jongen met zijn vader mee naar een ‘griend’ (een vochtige akker waar wilgenhout werd verbouwd). Daar hakten zij samen wilgentenen; vies en zwaar werk. Wat moest hij nog meer doen? En hoe voelde hij zich? Aan de hand van het dagboek treden we in Aaikes voetsporen.

  Periode gehele jaar mogelijk van maandag t/m vrijdag.
  Groep maximaal 30 personen.
  Begeleiding 1 begeleider per 10 leerlingen
  Kosten € 5,50 per deelnemer.
  Groep aanmelden
 • Speurtocht met rondvaart

  Biesbosch Museumvaartocht (alle leeftijden)

  Wil je kinderen laten kennismaken met het verleden én het heden van de Biesbosch? Bezoek het museum – inclusief speurtocht – en ga ruim een uur varen met een fluisterboot. Zo krijg je een mooi beeld van het gebied. Er is bij dit programma geen gids aanwezig; in plaats daarvan geeft de schipper uitleg. Je vaart onder meer door de sloot van Beneden Petrus, één van de mooiste kreekjes van de Biesbosch.

  Periode gehele jaar, van dinsdag t/m vrijdag in de ochtend.
  Groep maximaal 45 personen.
  Begeleiding minimaal 1 begeleider per 10 leerlingen.
  Kosten € 8,50 per deelnemer.
  Groep aanmelden
 • Speurtocht door Biesbosch Museum Werkendam

  Speurtocht door het museum (groep 5 t/m 8)

  Dit programma begint met een video (speciaal voor kinderen) van 20 minuten. Zo krijgen ze een leuke inleiding op hun bezoek aan het Biesbosch MuseumEiland. Vervolgens ondernemen de kinderen een speurtocht door de vaste tentoonstelling.

  Periode gehele jaar van maandag t/m vrijdag.
  Groep maximaal 35 personen.
  Begeleiding Museummedewerker met begeleider ouder/leerkrachten per 10 leerlingen.
  Kosten € 4,25 per deelnemer (museum+speurtocht)

  Download hier de speurtocht.Optioneel: extra rondvaart met een fluisterboot door de Biesbosch. Duur: 1 à 1,5 uur. Extra kosten € 3,25 per kind.

  Groep aanmelden
 • UV speurtocht door het museum (6 tot 11 jaar)

  Speuren naar het onzichtbare in het museum. Met een UV lamp zoek je in het museum naar aanwijzingen die alleen met dit licht zichtbaar zijn. Zo leren kinderen op een spannende manier over de Biesbosch. Download hier de speurtocht.

  Periode gehele jaar van maandag t/m vrijdag.
  Groep maximaal 35 personen.
  Begeleiding Museummedewerker met begeleider, ouder/leerkracht per 10 leerlingen.
  Kosten € 4,25 per deelnemer (museum + speurtocht)

  Optioneel: extra rondvaart met een fluisterboot door de Biesbosch. Duur: 1 à 1,5 uur. Extra kosten € 3,25 per kind.

  Optioneel: speurtocht op de Pannekoek. Duur: 1 à 1,5 uur. Extra kosten: € 3,00 per kind.

  Groep aanmelden

Verzoek om informatie schoolprogramma

  Volledige naam*

  E-mailadres*

  Telefoonnummer*

  Formaat groep*

  Extra notitie