Let op: Rijkswaterstaat werkt aan de wegen rondom de Biesbosch. Dit kan tot vertragingen leiden. Je kunt het beste de reistijd checken via Google Maps en kijk voor de meest actuele situatie op de website van Rijkswaterstaat.

Wandelpad Pannekoek

MuseumEiland

Buitenmuseum de Pannekoek

Het Biesbosch MuseumEiland heeft nóg een gedeelte dat je kunt bezoeken. Aan de andere kant van het water ligt namelijk het gratis toegankelijke buitenmuseum de Pannekoek.

Wij zijn als mensen bepalend geweest voor hoe de Biesbosch eruit ziet. Ooit stond de Biesbosch vol met grienden: aangeplante akkers met wilgen. Door op grote schaal biezen, riet en griend te planten, te oogsten en te verwerken ontstond een levendige handel; de griend- en rietcultuur. Beleef als bezoeker de wereld van griendwerkers – een beroep dat inmiddels niet meer bestaat.

Beverburcht, eendenkooi en schrankkeet

Je kunt via de onverharde paden van dit buitenmuseum ook een vangpijp van een eendenkooi, beverburcht en ‘schrankkeet’ bewonderen. Griendwerkers verbleven tijdens hun werk de hele week in de Biesbosch. Ze gebruikten dit soort keten om in te overnachten in de koude oogstmaanden. Op dit direct naast het museum gelegen gebied wordt net als in vroeger tijden het hout nog gehakt en het riet gesneden.

Fiets- en wandeltochten

 • De Pannekoek (2KM)

  Dit is het buitenmuseum van de Biesbosch; een zogenaamde hakgriend van 8 hectare...

  Lees meer over route
 • Het Jantjespad (8KM)

  Deze route voert je door een wilgenvloedbos en een graslandpolder die als...

  Lees meer over route
 • Poëzieroute (8KM)

  In de Biesbosch zijn meerdere kunstwerken te vinden. Stichting Poëzie Land van...

  Lees meer over route
 • Laarzenpad Noordwaard (5KM)

  Door de ontpoldering van de Noordwaard (2011-2015) kwam het museum op een eiland...

  Lees meer over route
Bekijk alle fiets- en wandeltochten