
HerdenkEiland
Broodcrossings
In de winter en het voorjaar van 1945 was er enorme voedselnood. Door de spoorwegstaking was het bijna onmogelijk om nog voedsel naar het westen te transporteren. Ook voerde de bezetter grote voorraden levensmiddelen naar Duitsland weg.
Om de hongerige burgers te helpen richtten de kerken in Hardinxveld en Giessendam een Interkerkelijk comité op, dat voedsel moest verzamelen voor de burgerij. Alle kerken werkten samen. Dominee Johannes van der Poel organiseerde een aantal voedseltransporten. Met een klein scheepje voer hij naar boeren in het Land van Heusden en Altena om tarwe, gerst en aardappelen te verzamelen voor de bewoners van Hardinxveld en Giessendam. Zijn ouderling en diaken deden dienst als schipper en matroos. Bij terugkomst werd het voedsel in Peulenstraat in Hardinxveld bij de lokale groenteboer uitgedeeld.
De dominee vroeg ook de burgemeester van het inmiddels bevrijdde Geertruidenberg om hulp. Deze trommelde alle bakkers van het stadje bijeen. De bakkers werkten rond de klok om dit enorme werk te klaren. Kruiwagens vol met in totaal 13.000 broden werden naar het bootje van de dominee gebracht. Deze bracht via de Biesbosch de broden naar Hardinxveld. Bij een tweede tocht bracht de dominee nog eens 20.000 broden met het bootje mee.
Als dank schonken de gemeenten Hardinxveld en Giessendam na de oorlog een tegeltableau aan de gemeente Geertruidenberg.